Ακουστικά Κέντρα Ελλάδος Κασάπογλου

Shop

Υγιεινή των αυτιών

Τι είναι η κυψελίδα;

Η κυψελίδα είναι μια ουσία σαν κερί, η οποία παράγεται από αδένες του δέρματος της εισόδου του αυτιού.

Σε τι χρειάζεται η κυψελίδα;

Η κυψελίδα προστατεύει το αυτί από σκόνες, βρωμιές και μικρόβια. Δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα πάνω από το δέρμα και το κρατά στεγνό και καθαρό.

Κάθε πότε παράγεται κυψελίδα;

Η κυψελίδα παράγεται συνέχεια σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζουμε τα αυτιά μας με μπατονέτες;

Ποτέ. Το αυτί διαθέτει ειδικό μηχανισμό αυτοκαθαρισμού. Η παλιά κυψελίδα μετακινείται σιγά-σιγά προς τα έξω. Με ένα απαλό μαντηλάκι σκουπίζουμε την κυψελίδα από την είσοδο του αυτιού.

Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε μπατονέτες μέσα στο αυτί;

Για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί με την είσοδο της μπατονέτας στο αυτί σπρώχνουμε την κυψελίδα προς τα μέσα και δεν επιτρέπουμε στο μηχανισμό αυτοκαθαρισμού να λειτουργήσει φυσιολογικά. Επαναλαμβανόμενες χρήσεις της μπατονέτας μπορεί να βουλώσουν τα αυτιά με κυψελίδα. Δεύτερον, γιατί το δέρμα της εισόδου του αυτιού είναι πολύ λεπτό και ευαίσθητο και με την είσοδο της μπατονέτας μπορεί να τραυματιστεί. Δυνατόν να προκληθεί σοβαρή και επώδυνη φλεγμονή γνωστή και ως εξωτερική ωτίτιδα.

Γιατί ενώ δεν καθαρίζω τα αυτιά μου με μπατονέτες βουλώνουν ωστόσο με κυψελίδα;

Σε μερικούς ανθρώπους η κατασκευή της εισόδου του αυτιού παρουσιάζει ανατομικές ιδιομορφίες πχ. είναι στενή, έχει μεγάλες γωνίες, με αποτέλεσμα ο μηχανισμός αυτοκαθαρισμού να μην επαρκεί και τα αυτιά να βουλώνουν.

Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις;
Σε αυτές τις δύσκολες, αλλά όχι σπάνιες περιπτώσεις, η κυψελίδα αφαιρείται από τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο με τη βοήθεια του εξεταστικού μικροσκοπίου.

Ποια είναι τα συμπτώματα όταν το αυτί έχει γεμίσει με κυψελίδα;

Νιώθετε ότι η ακοή σας ελαττώθηκε. Τα αυτιά σας μπορεί να βουίζουν ή να νιώσετε λίγη ζάλη. Τα αυτιά μπορεί να πονάνε και ο πόνος να χειροτερεύει με το μάσημα της τροφής. Συχνά υπάρχει το αίσθημα ότι τα αυτιά βούλωσαν ή ότι βούλωσαν ξαφνικά μετά από το μπάνιο. 

Με ποιους τρόπους αφαιρείται η κυψελίδα;

Υπάρχουν τρεις τρόποι για την αφαίρεση της κυψελίδας από τον ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο. Με πλύση του αυτιού. Με ειδική σύριγγα εκτοξεύεται με πίεση νερό στην είσοδο του αυτιού με σκοπό την απομάκρυνση της κυψελίδας. Ο τρόπος αυτός δεν εφαρμόζεται πλέον, γιατί αφενός η πίεση του νερού μπορεί να τραυματίσει το τύμπανο του αυτιού και αφετέρου αν προϋπάρχει μια τρύπα στο τύμπανο, η οποία δεν φαίνεται επειδή την καλύπτει η κυψελίδα, δυνατόν να περάσει νερό μέσα από την τρύπα και να προκληθεί σοβαρή φλεγμονή. Αφαίρεση της κυψελίδας με ειδικές μικρολαβίδες, με τις οποίες συλλαμβάνεται και απομακρύνεται η κυψελίδα. Αφαίρεση της κυψελίδας με ειδικές μικροαναρροφήσεις. Στις δύο τελευταίες μεθόδους ο ωτορινολαρυγγολόγος χρησιμοποιεί το εξεταστικό μικροσκόπιο για να βλέπει το αυτί και την κυψελίδα με μεγάλη μεγέθυνση. Έτσι αποφεύγεται ο τραυματισμός του δέρματος και του τυμπάνου και γίνονται ορατές ακόμη και μικρές τρύπες στο τύμπανο. 

Και οι σταγόνες, που κυκλοφορούν στο εμπόριο;

Οι ειδικές ελαιώδεις σταγόνες του εμπορίου συμβάλλουν σημαντικά στην ευκολότερη απομάκρυνση της κυψελίδας, διότι την μαλακώνουν και τη διαλύουν. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά από εξέταση του αυτιού από τον ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος θα επιβεβαιώσει την ύπαρξη κυψελίδας και θα αποκλείσει την ύπαρξη τρύπας στο τύμπανο. Μόνο υπό αυτές τις προϋποθέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Τα προσωπικά σας δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την επεξεργασία της παραγγελίας σας, την υποστήριξη της εμπειρίας σας σε αυτόν τον ιστότοπο και για άλλους σκοπούς που περιγράφονται στην πολιτική απορρήτου.