Ακουστικά Κέντρα Ελλάδος Κασάπογλου

Shop

Βαρηκοΐα

Βαρηκοΐα ονομάζουμε τη πτώση της ακοής και είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας. Μπορεί να συμβεί στον καθένα και σε κάθε ηλικία. Μερικοί από εμάς γεννιούνται βαρήκοοι ενώ άλλοι πάσχουν από βαρηκοΐα συνήθως με το πέρασμα της ηλικίας. Το κτύπημα στο κεφάλι, φλεγμονές του αυτιού, παρατεταμένη έκθεση σε δυνατούς θορύβους, λήψη φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα ακοής.

Πώς διακρίνουμε όμως κάποιον που πάσχει από βαρηκοΐα:

  • Παραπονείται πως πολύς κόσμος μιλάει μπερδεμένα και όχι καθαρά.
  • Έχει πρόβλημα στο να αντιλαμβάνεται κάποιους ήχους.
  • Συχνά ζητά από τους συνομιλητές του να μιλούν πιο δυνατά ή να επαναλαμβάνουν αυτό που είπαν.
  • Του είναι δύσκολο να καταλαβαίνει τους συνομιλητές του όταν μιλούν σε θορυβώδες περιβάλλον.
  • Βάζει τη τηλεόραση δυνατά όταν οι άλλοι μπορούν να την ακούσουν σε πιο χαμηλή ένταση.
  • Οι συνομιλητές του σχολιάζουν την αδυναμία του να ακούει καθαρά.

 

Ανάλογα με την εντόπιση της βλάβης που προκάλεσε τη βαρηκοΐα διακρίνονται τα ακόλουθα είδη βαρηκοΐας:

Βαρηκοΐα Αγωγιμότητας: Όταν η βλάβη εντοπίζεται στο σύστημα αγωγής (μεταβίβασης) του ήχου, από το περιβάλλον προς το ακουστικό νεύρο, δηλαδή στον ακουστικό πόρο, στο τύμπανο και στο χώρο πίσω από αυτό.

Νευροαισθητήρια Βαρηκοΐα: Όταν η βλάβη εντοπίζεται στο ακουστικό νεύρο.

Οι επιπτώσεις της βαρηκοΐας στη ζωή του πάσχοντα είναι πολύ σοβαρές: αποφεύγει να συμμετέχει σε συζητήσεις σε θορυβώδες περιβάλλον γιατί αδυνατεί να παρακολουθήσει τι διαδραματίζεται. Επίσης ενοχλεί τους γύρω του βάζοντας τη τηλεόραση ή άλλες ηχητικές πηγές πολύ δυνατά, αλλά και αποξενώνεται από το περιβάλλον του γιατί αντιλαμβάνεται πολύ λιγοτέρα από ό,τι θα έπρεπε για να συμμετέχει ενεργά.

Ένας από τους πιο συνηθισμένους και περισσότερο επιτυχημένους χειρισμούς αντιμετώπισης της πάθησης είναι η εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας. Γνωστά και αποδεκτά από δεκαετίες, τα ακουστικά εξελίσσονται συνεχώς με αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας. Οι τύποι και τα μοντέλα διαφέρουν ανάλογα με τη πάθηση αλλά πλέον το αισθητικό αποτέλεσμα είναι εγγυημένο.

Τα ακουστικά βαρηκοΐας πρέπει να επιλέγονται, να τοποθετούνται, να ρυθμίζονται και γενικότερα να εφαρμόζονται από εξειδικευμένους ακοοπροθετιστές. Η επιτυχία της απόδοσης των ακουστικών εξαρτάται από την ποιότητα της κατασκευής, την εμπειρία και την ικανότητα του ακοοπροθετιστή που τα εφαρμόζει αλλά και τη τεχνική υποστήριξη μετά από την εφαρμογή και την έναρξη της χρήσης τους από τον βαρήκοο.

ΕΓΓΡΑΦΗ

Τα προσωπικά σας δεδομένα θα χρησιμοποιηθούν για την επεξεργασία της παραγγελίας σας, την υποστήριξη της εμπειρίας σας σε αυτόν τον ιστότοπο και για άλλους σκοπούς που περιγράφονται στην πολιτική απορρήτου.